KOVÁTS Judit

FAZEKAS

Jelenleg a kerámiaműhely vezetője.

1980-ban kezdtem el népművészettel foglalkozni. Egyszerre tanultam szőni és korongozni. Szövésből Csókos Györgyi és Papp Mihályné voltak a mestereim. Korongozni Nagy Benedek szobrászművész szakkörébe jártam, aki a dőri Völcsey Lajosnál tanulta a fazekasságot. Később egy műhelyben alkottunk Korompai Péterrel, aki évekig a a Kecskeméti Kerámia Stúdióban dolgozott. Tőle is sok szakmai fogást tanultam. Nagy Benedek biztatására a hagyományos népi formákat kutattuk, és szemes kályhát készítettünk a műhelybe.

A 80-as években alkotó táborokban vettem részt Velemben, Magyarlukafán és Etyeken. 12 évig kézműves oktatóként dolgoztam Dunaalmáson, a Református Gyermekotthonban. Értelmileg sérült fiúkat és férfiakat tanítottam szőni, agyagozni, és más kézműves tevékenységekre. Később 10 évig a Bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Iskolában tanítottam. Kerámia, textil és kézműves csoportjaim voltak.

Fő tevékenységem a népi alapú, de a korszerű igényeknek megfelelő használati edények, szemes kályhák készítése, valamint oktatás Munkáimat zsűriztettem, és 2011-ben megkaptam a Népi iparművész címet.

Tagja vagyok még a Fehérvári kézműves egyesületnek.

(www.fehervarikezmuvesek.hu)

Közös kiállításokon többször szerepeltek munkáim.

Egy szemes kályhám a Néprajzi Múzeumban volt fél évig kiállítva az Élő népművészet című kiállításon.

Műhelyét bemutatják és fotókkal illusztrálják még az alábbi oldalon:

Műtermek.com – Lépj be és láss!