Kerámia műhely

A kerámiaműhely jelenlegi vezetője:

KOVÁTS Judit 

(munkáiról bővebben itt)

Fő tevékenysége népi alapú, de a korszerű igényeknek megfelelő használati edények, cserépkályhák készítése, valamint oktatás. A kerámiaműhely rendszeresen fogad nyaranta vendégeket Évente visszatérő alkotók azok a rajztanárok, pedagógusok, akik a 80-as években az Országos Pedagógiai Intézet által szervezett alkotótáborok vendégeiből kerülnek ki.

a műhely története:

A kerámia műhely a szabadiskola műhelyei közül elsőként, még a hetvenes években alakult. Az idők során sokan tevékenykedtek keretei között, sok fiatal tanulhatta meg itt az alapvető fazekas ismereteket.

Kezdetben Nagy Benedek szobrászművész (oldala itt) irányításával a népi fazekasságon alapuló tárgyformáláson volt a hangsúly.

Több évig (1989-1995) Korompai Péter kerámikusművész (oldala itt)  is a műhelyben dolgozott. Itt készültek többek között a Pákozdi Mészeg hegy Don kanyar Emlékkápolnájának kerámia burkolati elemei és oltára.

A műhely 1980-ban költözhetett jelenlegi helyére, a szabadiskola egyik legszebb épületébe, a barokk kútházba, melynek felújítását Nagy Benedek, Győri Zoltán és Szele István vezetésével a szabadiskola jelenlegi tagsága végezte.

(A kútház korábbi és jelenlegi állapotáról képeket a környezetformálás címszó alatt találhatnak.)